KULTUR

Kvinde kigger på kunst

Kultur spænder bredt og derfor har vi også et hav af forskellige kurser inden for kultur – lige fra kurser i litteratur og film til kunst og sprog. Nedenfor har vi samlet vores aktuelle kurser til dig, der gerne vil fordybe dig i et eller flere aspekter af kultur – måske med en afstikker til kulturelle spots i en af vores nabolande. Klik på bjælken på det fag, du gerne vil læse mere om – så folder vi det ud for dig. 

Den danske filmskat

Den danske filmindustri går tilbage til 1896 og byder på et festfyrværkeri af danske film igennem mere end 120 år. Vi skal sammen se nogle af de mest populære danske kort- og spillefilm – fra stumfilmens tid og frem til i dag. Både de stadig kendte og også nogle af de nu glemte. Hver dag ser vi en dansk film, og hver formiddag diskuterer vi aspekter som: Hvem var helte og skurke i disse film? Hvorfor var de populære? Holdt filmene dengang, og holder de i dag? Kurset er krydret med spændende foredrag og oplæg, hvor vi blandt andet ser på, hvilke træk der er karakteristiske for de forskellige perioder i dansk filmhistorie. Glæd dig til at gense film som Ditte Menneskebarn, Martha, Støvsugerbanden, Det gamle guld, Palle Alene i Verden, Olsenbanden ser rødt – og mange flere. Vi får også besøg af Pusle Helmuth, datter af Frits Helmuth, der fortæller om sine oplevelser som barnestjerne i 60’erne på godt og ondt.
Lærer: Kåre Lind.

Datoer og priser

Hold 1
6 dage fra 11. februar til 17. februar 2024
Enkeltværelse: 5.700 kr.
Dobbeltværelse: 10.600 kr.
Dagskursist: 4.100 kr.

Læs mere

Få gang i skriveriet

Selvom du hverken er forfatter eller journalist, kan du sagtens lære at skrive levende tekster. Kniber det med at finde motivationen, er kurset en oplagt mulighed for at komme i gang – hvad enten du vil nedskrive dine memoirer eller drømmer om at skrive en roman. Vil du fx gerne skrive dine erindringer ned, men kniber det med at finde hoved og hale i minderne, får du hjælp til at finde dem frem fra glemslen og flytte tankerne fra hovedet til ord på papiret. Uanset hvad der hindrer dig i at skrive, har holdets lærer masser af gode råd til, hvordan du får gang i skriveriet – han har sågar udgivet en bog med alle sine nyttige tips.
Lærer: Hans Chr. Andersen.

Datoer og priser

Vælg imellem følgende hold:

Hold 4
13 dage fra 3. marts til 16. marts 2024
Enkeltværelse: 8.200 kr.
Dobbeltværelse: 14.800 kr.
Dagskursist: 6.200 kr.

Læs mere (Hold 4)

 

Hold 21
13 dage fra 1. september til 14. september 2024
Enkeltværelse: 8.200 kr.
Dobbeltværelse: 14.800 kr.
Dagskursist: 6.200 kr.

Læs mere (Hold 21)

Gå til humor

Kan man gå til humor, som andre går til gymnastik eller italiensk? Ja, det kan du på dette kursus – uanset om du har let til grin eller sjældent rører lattermusklerne. Højskolens magister i humor, Kåre Lind, giver dig en indføring i teorier om humor og humorens historie. Gennem hele forløbet tester han også din og de andre kursisters sans for humor – for det rigtig interessante ved humor er jo, at vores sans for humor er så forskellig. Skulle du få mod på mere, får du en litteraturliste med hjem, så du kan studere videre derhjemme.
Lærer: Kåre Lind.

Datoer og priser

Hold 5
6 dage fra 17. marts til 23. marts 2024
Enkeltværelse: 5.700 kr.
Dobbeltværelse: 10.600 kr.
Dagskursist: 4.100 kr.

Læs mere

Klog på sprog

Vores sprog og evnen til at kunne tale og skrive er nok den mest særegne egenskab ved os mennesker. Vil du være (endnu) klog(ere) på sprog, så dyk med ned i forskellige sider af sproget, når vi ser på sprogets oprindelse, sproget i hjernen, sprogslægtskab og sprogfamilier. Vi kigger nærmere på det danske sprogs udvikling og går en række ord efter i sømmene under devisen ”Hvorfor hedder det sådan”? Undervejs tager vi desuden pulsen på ord og udtryk, der er oppe i tiden og på dagens dansk og dets forhold til europæiske sprog: Er vores modersmål i fare, eller vil dansk bestå? Bemærk at kurset afholdes af flere omgange på henholdsvis 5 dage og 6 dage.
Lærer: Ole Lauridsen.

Datoer og priser

Hold 28
5 dage fra 11. november til 16. november 2024
Enkeltværelse: 5.200 kr.
Dobbeltværelse: 9.700 kr.
Dagskursist: 3.650 kr.

Læs mere

Kunstrunden

Et hav af kunstneriske oplevelser venter på dig på Lolland-Falster. I de små, lokale gallerier, i arkitekturen, ja, selv ude på markerne, hvor det imponerende kunstværk Dodekalitten majestætisk tårner sig op. Vi skal besøge et udvalg af Sydhavsøernes vartegn og gallerier og møde kunstnerne bag. Højskolen er i sig selv en kunstnerisk skattekiste, der gemmer på skulpturer, billeder og skolens egen kunstner Kåre Lind, og alt det skal vi naturligvis også se nærmere på og høre historierne bag sammen med huskunstneren selv.
Kursusleder: Kåre Lind.

Datoer og priser

Hold 19
5 dage fra 19. august til 24. august 2024
Enkeltværelse: 5.600 kr.
Dobbeltværelse: 10.600 kr.
Dagskursist: 4.100 kr.

Læs mere

Litteratursalon

Et kursus for dig, der elsker at læse. Vi skal diskutere nyere kendte værker, og vi skal udforske, hvad det er, som gør en bog uforglemmelig for én læser, men absolut ufordøjelig for en anden. Det gør vi ved at se på forskellige litterære tilgange og måder at læse på, fx psykologisk, sociologisk, biografisk, kritisk eller kunstteoretisk læsning. Men vi skal også på bogjagt i højskolens skatkammer, skolens fine, lille bibliotek og diskutere: Hvorfor valgte du dén bog? Hvad tror du, der er det gode ved den? Hvad vil du gerne have ud af den? De nyere værker, vi sætter til diskussion, er: Maren Uthaugs 11%, Glenn Bechs Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet og Stine Pilgårds Meter i sekundet.
Lærer: Michael Eigtved.

Datoer og priser

Hold 7
6 dage fra 21. april til 27. april 2024
Enkeltværelse: 5.700 kr.
Dobbeltværelse: 10.600 kr.
Dagskursist: 4.100 kr.

Læs mere

Operakursus med to forestillinger i Berlin

Er du inkarneret operafan? Eller har du endnu din første opera til gode? Uanset dine hidtidige erfaringer med opera får du her en intens uge i operaens verden, afsluttende med en rejse til Berlin, hvor vi skal opleve to operaer.

Oplev Mozarts Tryllefløjten

Fredag d. 22. marts skal vi i Deutsche Oper og overvære en af alletiders mest elskede operaer: Mozarts Tryllefløjten. Det er en opera i to akter, hvor librettoen er skrevet af Emanuel Schikaneder, og musikken er komponeret af Mozart i 1791. Tryllefløjten er en klassisk fortælling om to elskende, der må igennem hårde prøvelser, inden de endelig kan falde i hinandens arme for evigt.

Spar Dame af Pjotr Tjajkovskilj

Lørdag d. 23. marts skal vi også i Deutsche Oper og overvære en helt anderledes opera: Nemlig Spar Dame af Pjotr Tjajkovskilj. Det er en opera i tre akter, hvor librettoen er skrevet af komponistens bror Modest og bygger på novellen af samme navn af den russiske nationaldigter, Aleksandr Pusjkin.  er en opera med alt, hvad der skal til af begær og bedrag, når det gælder kærlighedens og kortspillets kringelkroge.

Rejsen ligger på kursets tre sidste dage (fredag, lørdag og søndag) – og inkluderer naturligvis en spændende byrundtur i Berlin, hvor vi kommer forbi regeringskvarteret, Charlottenburg, Kurfürstendamm, Gedächtniskirche, de nordiske ambassader, Kulturforum, Potsdamer Platz, Checkpoint Charlie, Karl-Marx-Allee, Alexanderplatz og hovedalleen Unter den Linden.

Guide på rejsen til Berlin er operasangeren Morten Schønberg. Det er også Morten, som hjemme på højskolen onsdag og torsdag giver en grundig gennemgang af de to operaer, vi skal opleve i Berlin.

Bred indføring i operaens verden

Mandag og tirsdag er det mangeårig musikformidler og Det Kongelige Teaters faste konferencier ved Kongelig Sommeropera, Katrine Nyland Sørensen, som står for undervisningen, og som giver en bred indføring i operaens verden. Kurset er derfor uhyre velegnet til dig, som kun har snuset til opera, men aldrig givet sig tid til for alvor at blive ført ind i dens forunderlige og betagende verden.

Pas på – det kan blive en livslang passion! Alt er inkluderet i prisen, undtagen drikkevarer, aftensmad fredag og frokost lørdag.

Kursusleder: Morten Schønberg

Datoer og priser

Hold 5A
7 dage fra 17. marts til 24. marts 2024
Enkeltværelse: 11.900 kr.
Dobbeltværelse: 21.600 kr.
Dagskursist: 10.300 kr. (uden værelse på højskolen og med enkeltværelse på rejsen)

Læs mere

Quiz dig glad

Er du vild med at quizze i alt fra Jeopardy til kunstquiz og krydsord? Og kunne du tænke dig at dyste mod andre quizglade, skarpe seniorer? Så er du kommet til det rette sted. På kurset sætter vi hukommelsen på overarbejde og dyster på paratviden en hel uge i træk. Vi giver os i kast med et væld af forskellige, sjove måder at quizze på, hvoraf langt de fleste udfolder sig hold mod hold. Holdene blandes tilfældigt hver dag, og præmierne er få og små, men hæderen og æren ved at være på det vindende hold er umistelig.
Lærer: Thomas Bjerre.

Datoer og priser

Hold 7
6 dage fra 21. april til 27. april 2024
Enkeltværelse: 5.700 kr.
Dobbeltværelse: 10.600 kr.
Dagskursist: 4.100 kr.

Læs mere

Rejs med højskolen: Oplev Pommern og Berlin

4 dage på højskole og 4 dage på rejse.

Blot to timers sejlads fra Gedser lå indtil 2. verdenskrig Pommern, Tysklands nordlige provins. I dag er området delt mellem det nordlige Tyskland og Polen. Stedet er kendt for sine maleriske landskaber med store søer, skove, smukke kyststrækninger og historiske byer, fuld af middelalderens skønhed med brostensbelagte gader, majestætiske kirker og livlige torve. Pommern har en rig historie fra middelalderen og frem og har sat sig markante aftryk i den nyere tyske historie under nazi-styret i 30’erne og 40’erne og som DDR’s nordlige egn indtil Murens fald i 1989. Alligevel kender de fleste danskere forbavsende lidt til det fantastiske område lige syd for Falster. Derfor går højskolens rejsekursus i 2024 til det gamle Pommern med en afstikker til Berlin.

Indblik i historien

De første fire dage hjemme på højskolen (mandag til torsdag) dykker vi ned i Pommerns og Berlins mangfoldige historie politisk og kulturelt. Når vi er klædt godt på, tager vi afsted i fire dage med bus tidligt fredag morgen. Efter sejlads til Rostock kører vi til øen Rügen og besøger den gamle borgruin, Arkona, som i slutningen af det 12. århundrede blev erobret og ødelagt af os danskere under ledelse af Kong Valdemar den Store. Næste stop bliver nazisternes ambitiøse ferieby, Prora, den 4 kilometer lange bygning, som Hitler lod opføre på Rügen til de tyske arbejdere under sloganet Kraft durch Freude (kraft gennem glæde). Overnatning på det firstjernede Parkhotel Rügen.

Tur til Stettin

Lørdag går turen videre til Stettin, havnebyen, som i dag ligger i Polen. Her besøger vi bl.a. et af byens berømte markeder og går under jorden, når vi dykker ned i undergrunden under Stettin og oplever en fascinerende verden af gamle tunneler, kældre og historiske strukturer. Overnatning på det firstjernede Hotel Dana.

Runder rejsen af i Berlin

Søndag går turen til Berlin. Vi starter med at besøge byens Stasi-museum og kører herefter en rundtur og får set de vigtigste af Berlins kendte steder. Om aftenen får vi kaffe i toppen af DDR’s vartegn, Fehnsehturm ved Alexanderplatz, hvor vi også bor på det firstjernede hotel Park Inn, Berlins højeste hotel. Mandag besøger vi Holocaust-mindesmærket tæt på Brandenburg Tor og når også en tur op i kuplen på Rigsdagen, inden vi kører mod Rostock og færgen hjem. Forventet ankomst til højskolen omkring kl. 18.

Det er med i prisen

Alt er inkluderet i prisen, undtagen drikkevarer og frokoster på rejsen.

Lærere på kurset og rejsen: Jan Borre og Casper Dalboe.

Datoer og priser

Hold 9A
8 dage fra 13. maj til 20. maj 2024
Enkeltværelse: 11.490 kr.
Dobbeltværelse: 20.290 kr.
Dagskursist: 9.940 kr. (uden værelse på højskolen og med enkeltværelse på rejsen)

Læs mere

Romantik i den tredje alder

Mange enlige seniorer vil gerne opleve kærligheden (igen). Måske tænker du selv i de baner, men ved ikke helt, hvordan du kommer i gang: Hvordan tackler du fx, hvis I ikke har samme forventninger til forholdet, og hvor og hvordan finder du overhovedet en kæreste? Det og meget mere får du tips til på kurset, hvor alle hver især deler egne erfaringer og ønsker til kærligheden. Undervejs taler vi også om, hvad tidligere partnere har betydet, og hvordan du værner om jeres minder, når du indgår i en ny kærlighedsrelation.
Lærer: Bastian Larsen.

Datoer og priser

Hold 9
5 dage fra 13. maj til 18. maj 2024
Enkeltværelse: 5.200 kr.
Dobbeltværelse: 9.700 kr.
Dagskursist: 3.650 kr.

Læs mere

Rundt om Benny Andersen

Benny Andersen er Danmarks mest læste og sungne lyriker – men han er meget mere end det. Han har skrevet noveller, børnebøger, romaner og film- og teaterdramatik. På kurset dykker vi ned i hans alsidige forfatterskab, hvor et hovedtema er det utilpassede individ og at springe ud i tilværelsen. Formen vil være foredrag og oplæg, ligesom du i løbet af kurset kommer til at synge hans sange og opleve en skøn koncert med nok Benny Andersens mest populære værk, Svantes Viser, fortolket af Jan Borre og Peter Søvad. Din sproglige fantasi vil blive næret i denne hyldest til en af Danmarks helt store forfattere.
Lærer: Kåre Lind.

Datoer og priser

Hold 23
5 dage fra 23. september til 28. september 2024
Enkeltværelse: 5.200 kr.
Dobbeltværelse: 9.700 kr.
Dagskursist: 3.650 kr.

Læs mere

Oversigt over alle vores kurser

Vil du gerne på højskole, men er du i tvivl om, hvad du skal vælge? Vi har samlet alle vores kommende hold på én side, så du hurtigt kan danne dig et overblik over, hvilke fag vi tilbyder.

Bevægelse - for krop & sind

Friluftsliv & naturoplevelser

Rundt på Sydhavsøerne

Kontakt

Højskolen Marielyst

Bøtøvej 2, 4873 Væggerløse

Mail: kontor@hsmarielyst.dk

Telefon: 54 13 63 61

Telefonen er åben alle

hverdage 9:30 til 12:30.

 

CVR-nr.26139058

Få tilsendt 2024-kataloget gratis

Nyhedsbrev

Få vores nyhedsbreve med gode tilbud og nyt om livet på højskolen.