FILOSOFI & VIDENSKAB

himmel med solstrejf igennem skyerne

Filosoferer du over livets store og små spørgsmål, eller vil du bare gerne helt ned i materien i nogle af videnskabens mange facetter? Vi har samlet vores aktuelle kurser til dig, der gerne vil grave lidt dybere i filosofiske og videnskabelige emner. Klik på bjælken på det fag, du gerne vil læse mere om – så folder vi det ud for dig. 

10 naturlove du bør kende

Sådan har du aldrig før lært om fysik og kemi. Med afsæt i observationer og erfaringer forklarer vi hverdagens fænomener med fysikkens love og kemiens verden. Undervejs tager vi en tur omkring den matematik, der er nødvendig for også at regne på begreber som energi, kræfter og bevægelse. Den røde tråd i kurset er energi- og klimakrisens fokus på energiformer og -ressourcer, og som en særlig godbid bliver du også klædt på til at genkende og modbevise de quick fixes og evighedsmaskiner, vi møder undervejs.
Lærer: Thomas Bjerre.

Datoer og priser

Hold 23
5 dage fra 23. september til 28. september 2024
Enkeltværelse: 5.200 kr.
Dobbeltværelse: 9.700 kr.
Dagskursist: 3.650 kr.

Læs mere

Antikkens tænkere

Kan vi bruge de støvede græske og romerske værker til noget i vores egne, moderne liv? Vi forvandler kurset til en filosofiklub, hvor den klassiske dannelse og det klassiske tankesæt er i fokus. Undervejs dykker vi ned i udvalgte passager af de gamle filosoffer og tænkeres værker og diskuterer sammen, om pointerne stadig er relevante? Kan noget undervejs i historien være blevet misforstået? I kurset lærer du om eller får genopfrisket Platons ”høje og lave følelser”, stoikernes selvkontrol, Aristoteles ”gyldne middelvej” og meget mere. Endelig kigger vi også på nogle af grækernes myter og fortællinger, bl.a. Ødipus, Sisyphos, Odysseus og Amazonerne. Undervejs på kurset bliver der også god tid til at diskutere og analysere med udgangspunkt i teksterne – helt i filosofiens ånd.
Lærer: Casper Dalboe.

Datoer og priser

Hold 24
13 dage fra 29. september til 12. oktober 2024
Enkeltværelse: 8.200 kr.
Dobbeltværelse: 14.800 kr.
Dagskursist: 6.200 kr.

Læs mere

Hverdagsfilosofisk salon

Alle kan være med i debatten, når vi tager livtag med de store spørgsmål her i livet – uanset om du har læst tykke bøger eller bare er livsklog og nysgerrig. Vi lægger ud med at se på forholdet mellem individ og eksistens med temaer som tro, lykke, værdier, drifter, kærlighed og meningen med livet. Senere flytter vi fokus til sameksistens – om forholdet mellem individ og samfund: Samfundskontrakten, social kontrol, overvågning, køn og etnicitet, nationalitet, ære og skam, straf og tillid – intet emne er for stort til at blive vendt. Formen bliver korte oplæg om de forskellige temaer og derefter samtale og dialogisk debat i mindre grupper.
Lærer: Thomas Bjerre.

Datoer og priser

Hold 28
5 dage fra 11. november til 16. november 2024
Enkeltværelse: 5.200 kr.
Dobbeltværelse: 9.700 kr.
Dagskursist: 3.650 kr.

Læs mere

Religion & folketro

Mange mennesker er af den opfattelse, at religion og Gud indtil for ganske kort tid siden fyldte meget for de fleste mennesker. Samtidig er opfattelsen, at vi netop nu befinder os på et mere oplyst og rationelt niveau. Vi tager fat i begge ender af spektret af den lidt for indgroede sandhed: Fyldte religion virkelig så meget for fortidens mennesker? Og er vi virkelig så rationelle i dag, som vi går og tror? Vi ser på, om mennesket grundlæggende er et religiøst dyr, hvem Jesus i grunden var, hvordan Martin Luthers drømmesamfund så ud, og hvor grænsen går – og tidligere har gået – mellem religion og folketro. Hvem ved – måske får vi også svar på om nisser, elvere og trolde findes i virkeligheden? Lærer: Casper Dalboe.

Datoer og priser

Hold 6
13 dage fra 7. april til 20. april 2024
Enkeltværelse: 8.200 kr.
Dobbeltværelse: 14.800 kr.
Dagskursist: 6.200 kr.

Læs mere

Oversigt over alle vores kurser

Vil du gerne på højskole, men er du i tvivl om, hvad du skal vælge? Vi har samlet alle vores kommende hold på én side, så du hurtigt kan danne dig et overblik over, hvilke fag vi tilbyder.

Bevægelse - for krop & sind

Friluftsliv & naturoplevelser

Rundt på Sydhavsøerne

Kontakt

Højskolen Marielyst

Bøtøvej 2, 4873 Væggerløse

Mail: kontor@hsmarielyst.dk

Telefon: 54 13 63 61

Telefonen er åben alle

hverdage 9:30 til 12:30.

 

CVR-nr.26139058

Få tilsendt 2024-kataloget gratis

Nyhedsbrev

Få vores nyhedsbreve med gode tilbud og nyt om livet på højskolen.