HISTORIE

Kalkmaleri i en kirke

Er du historieinteresseret og på udkig efter spændende kurser? Nedenfor har vi samlet vores aktuelle kurser til dig, der gerne vil dykke ned i forskellige aspekter af historien – måske med en rejse til spændende historiske brændpunkter. Klik på bjælken på det fag, du gerne vil læse mere om – så folder vi det ud for dig. 

De glemtes historie

Slår man op i historiebøger og encyklopædier handler det meste om konger, krige og traktater – så hvor blev alt det andet af? På dette historiekursus får du alt det med, der næsten ikke findes i historiebøgerne: Kvinderne, de fattige, de slavegjorte, de skæve og de overnaturlige – for bare at nævne nogle få. Kurset består af oplæg og et historieværksted, hvor vi med udgangspunkt i de oprindelige historiske kilder udleder vores egne sandheder. Hvad har historikerne glemt? Og måske bevidst udeladt? Endelig lægger kurset også op til samtale og debat: Skal vi til at skrive historien helt om, eller er det nok at lægge passager til?
Lærer: Casper Dalboe.

Datoer og priser

Hold 27
13 dage fra 27. oktober til 9. november 2024
Enkeltværelse: 8.200 kr.
Dobbeltværelse: 14.800 kr.
Dagskursist: 6.200 kr.

Læs mere

Kirker, klostre og kalkmalerier

Bliv klogere på landets ældste bevarede stenbygninger, nemlig kirkerne og klostrene og den udsmykning i form af kalkmalerier og træskærerarbejder, som vi især ser bevaret i de gamle middelalderkirker. Mange danske klostre forsvandt efter reformationen, men enkelte er stadig tilbage og kan besøges. Derimod står langt hovedparten af de gamle landsbykirker fra 1200- og 1300-tallet som utroligt velbevarede og stemningsfulde vidnesbyrd om mange århundreders kirketradition. På to heldagsudflugter besøger vi udvalgte kirker og de bedst bevarede offentligt tilgængelige klostre i landsdelen. Hjemme på højskolen kan du glæde dig til foredrag om klosterliv, kirkekunst og bygningshistorie.
Lærer: Thomas Bjerre

Datoer og priser

Hold 22
6 dage fra 15. september til 21. september 2024
Enkeltværelse: 5.700 kr.
Dobbeltværelse: 10.600 kr.
Dagskursist: 4.100 kr.

Læs mere

Rejs med højskolen: Oplev Pommern og Berlin

4 dage på højskole og 4 dage på rejse
Blot to timers sejlads fra Gedser lå indtil 2. verdenskrig Pommern, Tysklands nordlige provins. I dag er området delt mellem det nordlige Tyskland og Polen. Stedet er kendt for sine maleriske landskaber med store søer, skove, smukke kyststrækninger og historiske byer, fuld af middelalderens skønhed med brostensbelagte gader, majestætiske kirker og livlige torve. Pommern har en rig historie fra middelalderen og frem og har sat sig markante aftryk i den nyere tyske historie under nazi-styret i 30’erne og 40’erne og som DDR’s nordlige egn indtil Murens fald i 1989. Alligevel kender de fleste danskere forbavsende lidt til det fantastiske område lige syd for Falster. Derfor går højskolens rejsekursus i 2024 til det gamle Pommern med en afstikker til Berlin.

Indblik i historien

De første fire dage hjemme på højskolen (mandag til torsdag) dykker vi ned i Pommerns og Berlins mangfoldige historie politisk og kulturelt. Når vi er klædt godt på, tager vi afsted i fire dage med bus tidligt fredag morgen. Efter sejlads til Rostock kører vi til øen Rügen og besøger den gamle borgruin, Arkona, som i slutningen af det 12. århundrede blev erobret og ødelagt af os danskere under ledelse af Kong Valdemar den Store. Næste stop bliver nazisternes ambitiøse ferieby, Prora, den 4 kilometer lange bygning, som Hitler lod opføre på Rügen til de tyske arbejdere under sloganet Kraft durch Freude (kraft gennem glæde). Overnatning på det firstjernede Parkhotel Rügen.

Tur til Stettin

Lørdag går turen videre til Stettin, havnebyen, som i dag ligger i Polen. Her besøger vi bl.a. et af byens berømte markeder og går under jorden, når vi dykker ned i undergrunden under Stettin og oplever en fascinerende verden af gamle tunneler, kældre og historiske strukturer. Overnatning på det firstjernede Hotel Dana.

Runder rejsen af i Berlin

Søndag går turen til Berlin. Vi starter med at besøge byens Stasi-museum og kører herefter en rundtur og får set de vigtigste af Berlins kendte steder. Om aftenen får vi kaffe i toppen af DDR’s vartegn, Fehnsehturm ved Alexanderplatz, hvor vi også bor på det firstjernede hotel Park Inn, Berlins højeste hotel. Mandag besøger vi Holocaust-mindesmærket tæt på Brandenburg Tor og når også en tur op i kuplen på Rigsdagen, inden vi kører mod Rostock og færgen hjem. Forventet ankomst til højskolen omkring kl. 18.

Det er med i prisen

Alt er inkluderet i prisen, undtagen drikkevarer og frokoster på rejsen.

Lærere på kurset og rejsen: Jan Borre og Casper Dalboe.

Datoer og priser

Hold 9A
8 dage fra 13. maj til 20. maj 2024
Enkeltværelse: 11.490 kr.
Dobbeltværelse: 20.290 kr.
Dagskursist: 9.940 kr. (uden værelse på højskolen og med enkeltværelse på rejsen)

Læs mere

Slægtsforskning

Har du ofte spekuleret på, hvor du nedstammer fra? Her får du redskaberne til at blive detektiv i dit eget liv – hvad enten du ønsker at kortlægge dine forfædre eller leder efter nulevende slægtninge. Du lærer, hvordan du søger oplysninger i diverse kilder, kommer videre fra en oplysning til den næste, og hvordan du organiserer de fundne informationer. Undervejs får du konkret hjælp til din personlige søgning. For at udforske de bonderødder, langt de fleste af os er rundet af generationer tilbage, tager vi på en udflugt til Frilandsmuseet i Maribo.
Lærer: Torben Albret Kristensen.

Datoer og priser

Hold 21
13 dage fra 1. september til 14. september 2024
Enkeltværelse: 8.200 kr.
Dobbeltværelse: 14.800 kr.
Dagskursist: 6.200 kr.

Læs mere

Tilbage til Middelalderen

Middelalderen har ry for at være mørk, beskidt og fuld af død. En tid, hvor de fleste ikke havde noget at skulle have sagt – men var det nu også sådan? Vi dykker ned i riddernes, kongernes, fattiglemmernes, bøndernes og munkenes Danmark og ser efter. Lolland, Falster og Sydsjælland var i middelalderen et decideret magtcentrum i Nordeuropa. Det drager vi fordel af på dette kursus, hvor vi både skal på ekskursioner til Middelaldercenteret i Sundby, Domkirken og klosterruinerne i Maribo, den gamle middelalderby Nysted, samt Gåsetårnet og Borgcenteret i Vordingborg.
Lærer: Casper Dalboe.

Datoer og priser

Hold 21
13 dage fra 1. september til 14. september 2024
Enkeltværelse: 8.200 kr.
Dobbeltværelse: 14.800 kr.
Dagskursist: 6.200 kr.

Læs mere

Verdens ældste monarki

Tag med på en rejse gennem Kongehusets 1000-årige historie. Som et af verdens ældste monarkier er Kongehuset en værdifuld del af Danmarks kulturarv og identitet og en interessant institution at udforske for alle, der er nysgerrige på Danmarks historie, kultur og politiske system. På kurset dykker vi ned i historien fra Gorm den Gamle (d. ca. 958), over håndfæstningernes tid i 1200-tallet og enevælden i 1600-tallet og til overgangen til konstitutionelt monarki i 1849. Gennem Kongehusets historie kommer vi forbi centrale begivenheder i Danmarkshistorien og de mange spændende beretninger om magt, intriger og utallige ægteskaber til højre og venstre hånd. Lærer: Casper Dalboe.

Datoer og priser

Hold 23
5 dage fra 23. september til 28. september 2024
Enkeltværelse: 5.200 kr.
Dobbeltværelse: 9.700 kr.
Dagskursist: 3.650 kr.

Læs mere

Oversigt over alle vores kurser

Vil du gerne på højskole, men er du i tvivl om, hvad du skal vælge? Vi har samlet alle vores kommende hold på én side, så du hurtigt kan danne dig et overblik over, hvilke fag vi tilbyder.

Bevægelse - for krop & sind

Friluftsliv & naturoplevelser

Rundt på Sydhavsøerne

Kontakt

Højskolen Marielyst

Bøtøvej 2, 4873 Væggerløse

Mail: kontor@hsmarielyst.dk

Telefon: 54 13 63 61

Telefontid kl. 9.30-12.30

Mandag, tirsdag, torsdag og fredag

 

CVR-nr.26139058

NYHEDSBREV

Få vores nyhedsbreve med gode tilbud og nyt om livet på højskolen.

Få tilsendt 2025- kataloget