Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Foredrag om danske haiku digte

04/04/2022 kl. 19:30 - 21:30

Sidste år var det 60 år siden Hans-Jørgen Nielsen første gang introducerede de japanske haiku på dansk i det litterære tidsskrift Hvedekorn – og 20 år siden Dansk Forfatterforenings Haikunetværk blev stiftet. I samme anledning udgav Thorvald Berthelsen dansk haikus litteraturhistorie “Dansk haiku og modernisme” på forlaget Ravnerock.

Ifølge jubilæumsantologien “Fandens Mælkebøtter” er haiku “et følelsesmæssigt nu, der forbinder den indre natur med den ydre… et mikrokosmos, der afspejler verdensaltet”.  Dansk haiku er tæt forbundet med moderne vestlig og dansk lyriks udvikling. Og der er utroligt mange opfattelser af haiku.

Bliv klogere på haiku

Kom og bliv klogere på genren, når dansk haikus historiker, Sakskøbing-digteren Thorvald Berthelsen præsenterer dansk haiku og modernisme. I sit foredrag kommer han vidt omkring fra det første af Johannes V. Jensen over Hans-Jørgen Nielsen, Dan Turell, Susanne Brøgger og Pia Tafdrup til Haikunetværkets stiftelse ved Hanne Hansen.

I løbet af aftenen kommer Thorvald også ind på Informations Digtergave i 2006 ved Viggo Madsen samt fællesoplæsningen med EU-præsident Herman van Rompuy på EU-topmødet i København i 2012 og Danish Haiku Today’s præsentation internationalt ved Thorvald Berthelsen m.m. Undervejs læser han op af deres og egne haiku.

Om Thorvald Berthelsen

Thorvald Berthelsen er født i 1948 og bor i Sakskøbing. Han udgav sin første digtsamling, Utidig i tide i 2009 og har herefter udgivet seks digtsamlinger, senest Huds tektoniske plader i 2018 og Sakskøbing Blanding II i 2021. Han laver også collager og illustrerer selv sine bøger. Hans digte er oversat til 13 sprog senest farsi, kurdisk, italiensk og fransk. Han anmelder lyrik i Den smalle bog og pov.international og skriver også faglitteratur og essay om bl.a. litteratur, historie, politik og EDB, senest Haikuens danske litteraturhistorie, pov.international 2019-21 og Dansk Haiku og Modernisme.

Arrangementet er støttet af Statens Kunstfond.

Billetter

Billetter til foredraget koster 50 kr. og kan købes ved indgangen til Koncerthuset fra kl. 19.00.

Detaljer

Dato:
04/04/2022
Tidspunkt:
19:30 - 21:30
Begivenhed Tags:
, , ,