Tab, ensomhed, sygdom og død. De bedste film om alder lægger ikke skjul på, at den sidste del af livet ikke er den rene fest. Til gengæld er der også håb, livsglæde og stor indsigt at hente i dem – også for dem, der stadig har mange år endnu, før de tilhører kategorien ”ældre”.

Vi bærer altid alle vores aldre med os, siger man. Så når vi bliver 75, er der stadig et barn, en ung, en nybagt forælder osv. inden i os. Desværre gælder det ikke den anden vej. Så jo ældre vi bliver, jo sværere har de andre ved at sætte sig ind i de vilkår og den indsigt, der knytter sig til at være i sidste del af livet.

Så er det godt, vi har skønlitteraturen og filmene at spejle os i. For det er – forhåbentlig – et grundvilkår, at vi bliver ældre. Her er syv gode film om at være og blive ældre.

1. Benjamin Buttons forunderlige liv

Benjamin Buttons forunderlige liv (2008), instrueret af David Fincher, er en filosofisk fortælling, der udforsker tidens gang, kærlighed og livets forgængelighed. Filmen er baseret på en novelle af F. Scott Fitzgerald og følger Benjamin Button, der er født med en mystisk tilstand, der får ham til at ældes baglæns. Han bliver født som en gammel, rynket mand og bliver gradvist yngre. I omvendt tempo bevæger han sig gennem livet, mens verden omkring ham fortsætter fremad.

Filmen lader Benjamin møde Daisy, en kvinde, der ældes på almindelig vis. Deres kærlighed illustrerer både livets skønhed og smerte: De mødes kun kortvarigt på livets midte, hvor deres aldre stemmer overens. Det ikke er længden af vores tid sammen, der definerer vores relationer, viser denne film, men den intensitet og mening, vi skaber i øjeblikkene.
Filmen blev nomineret til 13 Oscars.

2. Amour

Amour (2012) af Michael Haneke er en dybt rørende skildring af alderdom, kærlighed og værdighed. Den følger ægteparret Anne og Georges, begge pensionerede musiklærere i 80’erne, der bor i en hyggelig lejlighed i Paris. Deres liv ændres drastisk, da Anne får et slagtilfælde, der efterlader hende delvist lammet. Georges påtager sig rollen som hendes omsorgsperson, og filmen undersøger, hvordan deres kærlighed bliver udfordret og forstærket gennem denne prøvelse.

Filmen indeholder lange, stillestående scener uden musikalsk underlægning og tvinger dermed seeren til selv at mærke parrets hverdag og udfordringer. Det er ikke bare en film om fysisk forfald, men om den indre styrke, som ægte kærlighed kræver, og den smerte, der følger med at miste. Amour er en dybsindig fortælling, der tager aldring alvorligt og insisterer på at vise den med ærlighed og respekt.

3. Vortex

Vortex (2022) er blevet sammenlignet med Michael Hanekes Amour, men har en mørkere tone. Filmens instruktør er Gaspar Noé, der har skabt et rørende og intimt portræt af aldring og demens. Historien følger et ældre ægtepar i Paris gennem deres sidste tid sammen. Manden er en pensioneret filmskaber med hjerteproblemer, der arbejder på en bog om det ubevidste. Hans kone er en tidligere psykiater, der kæmper med fremskreden demens.

Filmen viser, hvordan alderdom kan føre til isolering og tab af autonomi. Men også hvordan små glimt af kærlighed og bekymring kan bestå. Den er filmet med en særlig splitscreen-teknik, der visuelt adskiller de to hovedpersoners oplevelser, men samtidig fremhæver deres parallelle tilværelse og afhængighed af hinanden. Det giver en nærmest klaustrofobisk stemning og lader publikum få en intens oplevelse af parrets hverdag.

Vortex giver et gribende indblik i emner som kærlighed, livets sidste stadier og værdigheden i at fastholde sin uafhængighed trods kroppens og sindets svigt.

4. The Best Exotic Marigold Hotel

The Best Exotic Marigold Hotel (2011), instrueret af John Madden, er en varm og underholdende fortælling om forandring og muligheden for nye begyndelser – selv i livets senere kapitler. Filmen følger en gruppe britiske pensionister, der af forskellige årsager beslutter sig for at flytte til Indien og tage ophold på et hotel, der bliver markedsført som et luksuriøst retræte for ældre. Ved ankomsten opdager de, at hotellet er langt fra færdigt og styres kaotisk af den optimistiske unge ejer, Sonny. Trods de første chok finder de hver især nye måder at navigere i livets uforudsigelighed.

Med sin farverige indiske baggrund og en humoristisk tone balancerer filmen lethed med dybde. Centralt i filmen er budskabet om, at det aldrig er for sent at tage chancer, knytte forbindelser og finde mening – en pointe indkapslet i Sonnys mantra: “Alt vil blive godt til sidst. Og hvis det ikke er godt, er det ikke slut endnu.”

5. The Bucket List (Nu eller aldrig)

Når vi taler om aldring, kommer vi ikke uden om døden. The Bucket List (på dansk Nu eller aldrig, 2007), instrueret af Rob Reiner, er en rørende og humoristisk fortælling om livets store spørgsmål – hvad hører med til et fuldt liv. Filmen følger to mænd, Edward og Carter, der mødes på et hospital, hvor de begge får diagnosen uhelbredelig kræft. Edward er en velhavende, kynisk og grundlæggende ensom forretningsmand, mens Carter er en livsklog mekaniker med en kærlig familie. Trods forskellene finder de sammen og beslutter sig for at bruge deres sidste tid på at opfylde en liste af ting, de altid har drømt om at gøre, inden de dør.

Det handler ikke kun om at krydse punkter af på en liste, men om at finde mening, forsoning og glæde – både med sig selv og med de mennesker, der har betydet noget i ens liv.

6. Away from Her

Away from Her (2006), instrueret af Sarah Polley og baseret på en novelle af Alice Munro, er en smuk og hjerteskærende fortælling om kærlighed, tab og de svære valg, der følger med alderdom og sygdom. Filmen handler om ægteparret Fiona og Grant, der har været gift i mere end 40 år. Deres liv bliver vendt på hovedet, da Fiona begynder at vise tegn på Alzheimers sygdom. Da hendes tilstand forværres, insisterer hun på at flytte ind på et plejehjem, hvor en regel om ingen besøg i de første 30 dage sætter parrets kærlighed på en hård prøve. Da Grant endelig besøger Fiona igen, opdager han, at hun næsten ikke længere genkender ham og har knyttet sig tæt til en anden beboer, Aubrey.

Filmen følger Grants indre kamp for at acceptere tabet af det forhold, han engang havde, og hans forsøg på at gøre det bedste for Fiona – selv når det indebærer store ofre for hans egen lykke.

7. Madklubben

Madklubben (2023), instrueret af Barbara Topsøe-Rothenborg, er en dansk komedie om tre veninder i 70’erne, der tager på madkursus i Syditalien. Hovedpersonerne, Marie (Kirsten Olesen), Vanja (Kirsten Lehfeldt), og Berling (Stina Ekblad), søger en pause fra hverdagens udfordringer og genfinder glæden ved venskab, livet og nye begyndelser.

Filmen fokuserer på alderdommens udfordringer, herunder frygten for at miste relevans, kroppens forandringer og en tiltagende ensomhed. Den viser også, hvordan ældre kvinder kan genopfinde sig selv og skabe et stærkt fællesskab. I en feel-good stemning minder historien os om, at det aldrig er for sent at tage chancer, pleje nære relationer og finde nye veje i livet.

Vil du på kursus om film?

I 2025 har vi to filmkursusforløb på programmet: Livets film og Kærlighed på film. Du kan læse mere om forløbene ved at klikke dig videre nedenfor.