Seniorfestivalen 2023 – programmet er næsten på plads
Vi er I fuld gang med at planlægge Seniorfestivalen 2023, som tradition tro finder sted onsdag og torsdag i uge 30. Det vil med andre ord sige, at vi åbner op for festivalpladsen onsdag den 26. og torsdag den 27. juli 2023.
Nedenfor nedenfor kan du læse mere om, hvem du kan glæde dig til at opleve til sommer. Vi opdaterer siden løbende.
Se hele programmet
Programmet for onsdag og torsdag er helt på plads.
Billetsalget er i fuld gang
Du kan købe din 1- dags eller 2-dages billet til festivalen via linket nedenfor.
DEM KAN DU OPLEVE ONSDAG DEN 26. JULI
Koncerter – onsdag

SØS FENGER
Søs Fenger startede for alvor sin karriere i News og har siden bevæget sig sikkert rundt i alt fra pop, rock, jazz, viser og disco. Hun har formået at forvalte både sine musikalske interesser og sit store talent og holdt fast at have sig selv og publikum med hele vejen. Glæd dig til en koncert med Søs, der personligt og ærligt øser ud af sine mange oplevelser fra et begivenhedsrigt liv som sangerinde og om sin store passion; musikken og de virkelige historier bag de mange, gode sange!
STORE SCENE ONSDAG KL. 20.00-21.30

TORBEN LENDAGER & ROOSTERS
Torben Lendager var i 70´erne et af de helt store idoler, hvor han sammen med bandet Walkers fik mange pigehjerter til at banke. Senere gik han solo, men har idag fast samarbejde med Roosters. Tilsammen danner de Torben Lendager & Roosters! Repertoiret består af de gamle hits fra Walkers tiden, hits fra hans egen solo karriere blandet med div cover numre. Derudover er det også siden 2018 blevet til 5 nye singleudgivelser.
STORE SCENE ONSDAG KL. 17.30-18.30

GRY
I 1983 blev hun landskendt med sit rejehop, da hun fik kloden til at dreje og vandt Dansk Melodi Grand Prix. Gry er kendt for at skabe en super stemning, hvor alle synger med fra start til slut. Det berømte “rejehop” er altid populært, og får smilene frem, når hele festivalpladsen synger med på sange som Diggi-loo Diggi-ley, Hold Me Now, Danse i Måneskin, Ding a Dong, Vi Maler Byen Rød, Save All Your Kisses for Me, En Lille Melodi, Kloden Drejer og mange, mange flere af alle de kendte Grand Prix sange.
STORE SCENE ONSDAG KL. 13.00-14.00

ØERNES BLUES BAND
I 40 år har Øernes Blues Band spillet overalt i Danmark. I 2020 bød bandet med rødder i Stubbekøbing de to yngre medlemmer, Danny Wickmann på vokal, saxofon og blues-harpe og trommeslager Johan Larsen velkommen. Når de to generationer spiller op til hinanden, opstår magien. Inspireret af kunstnere som Buddy Guy, Stevie Ray Vaughan, Robert Cray, John Mayall, Eric Clapton, Jimi Hendrix m.fl, har bandet sammen genfundet deres oprindelige lyd og udtryk. Udover Danny og Johan medvirker til stadighed de to stiftere Ken Damkier på guitar og Jan Hvitved på bas.
STORE SCENE ONSDAG KL. 14.30-15.30

TRILLEBAND M. METTE MARCKMANN
Trilles ikoniske, kloge, sjove, eftertænksomme og poetiske sangunivers i selskab med Ole Fick (guitar), Øyvind Ougaard (piano), Mads Vinding (bas), Alex Riel (trommer) og Mette Marckmann (vokal) er en tidsrejse og en oplevelse i nuet af evigtgyldige ord og toner. Med Trilles velsignelse turnererer hendes ”gamle” band sammen med Mette Marckmann og Trilles musik. Oplev et genhør med de rigtige musikere, den rigtige sound og Mettes fortolkninger af Trilles sange – altid tro mod originalen og alligevel med Mettes intense og nærværende stemme.
STORE SCENE ONSDAG KL. 11.30-12.30

SAGILD & ROWEDDER
Inspireret af den tidlige bossa novas afdæmpede og komplekse kompositoriske udtryk og puritanske produktionsform, har Cecilie Rowedder og Kim Sagild siden 2020 arbejdet på en række originale titler skrevet af Kim Sagild. Glæden ved at undersøge det dynamiske felt mellem den latinske musik og tekstkultur, dansen, udendørslivet, temperamentet og det katolske på den ene side, og det mere nordisk kølige, disciplinerede og protestantiske på den anden side og allervigtigst, fællesnævneren – det melankolske – har været driveren i det, man lidt dristigt kan kalde ”ny nordisk bossa nova”.
STORE SCENE ONSDAG KL. 16.00-17.00

ENSEMBLE STORSTRØM & ANNE-SOFIE SØBY
Ensemble Storstrøm, der til dagligt er hjemmehørende i det moderne Kunst- og Musikhus KUMUS på Fuglsang på Lolland, og sopransolist Anne-Sofie Søby Jensen mødes i kammermusikprogrammet De fire elementer. Koncerten kredser om naturens elementer med bl.a. værker af Elgar og Gösta Nystrøm samt et nyskrevet værk af Ole Buck. Elgars stemningsfulde sange Sea Pictures til tekster af fem forskellige digtere skildrer romantisk havets kraft og dybde. Ligeledes gælder i de smukke svenske Sångar vid Havet, som Nystrøm skrev i 1942.
KONCERTHUSET ONSDAG KL. 11.30-12.30

DET VOXNE KAMMERKOR
Det Voxne Kammerkors otte sangere har haft et travlt år med mange koncerter og flere forskellige programmer – bl.a. en hyldestkoncert til Kaj Munk på højskolen i foråret. Til festivalen kan du opleve de største højdepunkter fra de forskellige programmer, når koret fremfører et alsidigt og varieret program. Glæd dig til danske nationalsange, en gammel dansk folkevise, sange med tekster af Kaj Munk og af den lokale salmedigter Merete Bandak, en smuk engelsk sang fra John Stainers Crucifixion og selvfølgelig med otte-stemmige dansk sange.
KONCERTHUSET ONSDAG KL. 17.30-18.30

TAMRA ROSANES DUO
Tamra Rosanes har siden 1970’erne underholdt på den danske countryscene med et repertoire, der byder på gode gamle klassikere krydret med egne, nyere værker. Igennem en lang karriere har hun opnået et solidt indblik i alle countrymusikkens aspekter. Med hendes amerikanske rødder og Nashvilleinspiration er hun garant for den helt rigtige country-stemning. Når Tamra går på scenen, sker det med stor entusiasme og indlevelse og med samme engagement, som hun har gjort det i mange år.
STORE SCENE ONSDAG KL. 10.00-11.00

BORRE SØVAD
Benny Andersen skrev i 1972 om den halvfede, halvskaldede, halvsvenske digter og misantrop Svante Svensson. I romanen indgår Svantes digte om hans eget liv på godt og ondt og de melodier, Benny Andersen skrev til digtene. I 1973 blev sangene udgivet med Povl Dissing som solist og LP’en kan altså i år fejre 50-års fødselsdag. BORRE SØVAD fremfører et uddrag af Benny Andersens værk som oplæsning, dialog og sang, og alle inviteres til at synge med. Jan Borre: Guitar, sang, oplæsning Peter Søvad: Kontrabas, sang, oplæsning.
KONCERTHUSET ONSDAG KL. 13.00-14.00

VIK & VEJ
Simon Vikstrøm og Thomas Vejlstrup på hhv. violin og guitar udgør duoen Vik & Vej, der har eksisteret i snart 15 år. Duoen laver egne fortolkninger af, og potpourier over, et bredt repetoire af dansk og international musik spændende fra evergreens, folkemusik, klezmer, musik fra det klassiske repetoire, til danske børnesange og udpluk af sange fra højskolesangbogen. Hvad enten du er til den ene eller anden form for musik, vil du helt sikkert føle dig underholdt af de to friske og livsglade spillemænd.
LILLE SCENE ONSDAG KL. 14.30-15.30
Talks, foredrag og debatter – onsdag

ANNE MARIE HELGER
Anne Marie Helger er kendt fra både tv og det store lærred, hvor hun igennem årtier har medvirket i et hav af produktioner lige fra 80’ernes børne-tv som Da Lotte blev usynlig og Nana til nyere film som De frigjorte og De forbandede år. Kom helt tæt på den farverige og fandenivoldske rødstrømpe, når hun i en talk fortæller om sit liv både på og uden for scenen. Anne Marie Helger er kendt for cabareter iført extravangante kostumer og selvom hun i princippet er gået på pension, er hun stadig aktiv – både professionelt, men også som klimaaktivist, når hun kan komme til det.
KONCERTHUSET ONSDAG KL. 14.30-15.30

HVAD LIVET HAR LÆRT MIG
Mød Mona Hvid, Lone Rytsel og Birgitte Flensholt, som er tre af seks kvinder bag bogen Livet har lært os. En anderledes bog, skrevet og redigeret af de lokale kvinder fra Lolland, Falster og Sydsjælland, som ikke alle kendte hinanden i forvejen. I en talk med forfatter Abelone Glahn fortæller de om samskrivning og om bogen, som handler om levet liv, men også om, hvordan dét at skrive har hjulpet dem igennem afklaringer og lært dem at give slip på skrivelysten for at formidle deres liv. Undervejs deler de deres nyttige erfaringer.
LILLE SCENE ONSDAG KL. 11.30-12.30

GEORG JULIN
Politikere og medier taler om, hvordan de mange kommende seniorer vil belaste Danmarks økonomi fremover. Men tager de fejl? Journalist og tv- og radiovært Georg Julin, der i 15 år har haft fokus på seniorområdet, fortæller om både den 4. alders mange positive muligheder og glæder, men også om de reelle fakta, der afslører, hvor fejlagtigt informationerne om seniorernes fremtid systematisk bliver fremlagt. Med alvor og humor får vi i en talk også indblik i, hvordan vi kan sikre livskvaliteten gennem konkrete aktiviteter, der styrker både hjerne, sind og krop – også i den 4. alder.
LILLE SCENE ONSDAG KL. 13.00-14.00

MORTEN RAMSLAND
Opfattelsen af køn og seksualitet er under hastig forandring, og der er stor debat om, hvordan vi skal forstå hinanden. Forfatter Morten Ramsland fører os igennem den kulturelle seksuelle historie – fra urtidens frugtbarhedsgudinder til nutidens kropsaktivisme, MeToo og LGBT+bevægelser. Hvor stammer vores forestillinger om køn og seksualitet fra og hvordan har de ændret sig gennem tiderne? Foredraget giver nye perspektiver på at forstå sig selv og bidrager med nye vinkler på forventninger til køn, krop og seksualitet.
KONCERTHUSET ONSDAG KL. 16.00-17.00
DEM KAN DU OPLEVE TORSDAG DEN 27. JULI
Koncerter – torsdag

STEPPEULVENE
Danmarks mest legendariske rockgruppe fra hippietiden – Steppeulvene – er tilbage i 2023 med de to originale medlemmer Stig Møller på guitar og vokal og Preben Devantier på trommer og den nye ulveunge Eik Skibdal på bas og vokal. Oplev trioen lufte de uddødelige klassikere fra albummet Hip live, og genhør de store klassikere som Itsi Bitsi, 0-0-0, Dunhammeraften og alle de andre…. Møllers melodier og Skaløes lyrik lever endnu!
STORE SCENE TORSDAG KL. 17.30-18.30

DISSING, LAS & CROSS BAND
Billy Cross og Dissing & Las er gået sammen om deres fælles passion; folkemusikken. Specielt den amerikanske folkemusik ligger som en dyb undertone, i alt hvad de hver især har beskæftiget sig med. Oplev Cross’ tekster som er fulde af betragtninger om livet, leveret med Rasmus Dissings kraftfulde og nuancerede vokal, der passer perfekt ind i det sørgmuntre univers. Repertoiret er fra Dissing, Las & Cross’ Copenhagen Skyline med melodier og tonesprog rendyrket amerikansk inspireret af Willie Nelson, Hank Williams og Bob Dylan.
STORE SCENE TORSDAG KL. 10.00-11.00

DAN ROMME TRIO & MATHIAS HEISE
Siger man kromatisk mundharpe, er der øjeblikkeligt én stjerne, der tændes på jazzens nattehimmel og sender sit gyldne lys ned på navnet Toots Thielemans. Arvtageren for ham er Mathias Heise, som tager mundharpen til nye udtryk og som i 2017 som den yngste nogensinde blev tildelt Ben Webster Prisen. Oplev ham sammen med Dan Rommes Trio, en klassisk jazztrio, der henter sin inspiration fra de store inden for feltet og fra den nyere jazzscene. Repertoiret er varieret og altid med udgangspunkt i den gode melodi med smukke ballader og råswingende groove.
KONCERTHUSET TORSDAG KL. 17.30-18.30

MARY'S MEN MED GITTE TINGGAARD
Mary’s Men er højskolens eget dygtige husorkester, der er kendt og elsket af alle højskolens kursister for deres formidable evne til at give den irske folkemusik liv og klang, så man føler sig hensat til den grønne ø. Koncerten er dedikeret til deres irske repertoire og under mottoet ”Keep calm and pretend to be irish” spiller de sange som blandt andre Molly Malone, The Lark in the Morning, The Wild Rover og Whiskey in the Jar. Orkestret består af Jan Borre på guitar, Kåre Lind på fløjte, Simon Vikstrøm på violin, Peter Søvad på kontrabas samt Gitte Tinggaard på vokal.
STORE SCENE TORSDAG KL. 14.30-15.30

EDDIE SKOLLER
Glæd dig til et gensyn med en af Danmarks helt store entertainere, der med sin trofaste guitar under armen er klar til at underholde. Eddie Skoller debuterede i 1969 i Tivolis Vise Vers Hus og fik i 1970 et hit med En enkel sang om frihed, en dansk udgave af Bobby Darins Simple Song of Freedom. I sin lange karriere har han underholdt på scenen rundt omkring i verden med en lang række af sine onemanshows, der blander satire og visesang. I 2012 udsendte han albummet Kærlighedens karrusel og mon dog ikke, han byder på både gamle kendinge og nyere numre, når han lægger vejen forbi Marielyst…
STORE SCENE TORSDAG KL. 16.00-17.00

ESTER BROHUS & KNUD MØLLER
Efter mere end 20 år som gode venner, naboer og musikalske fortrolige, startede Ester Brohus og Knud Møller i efteråret 2022 deres længe ventet duo tour landet over. Nu er turen kommet til Seniorfestivalen, hvor du kan glæde dig til et repertoire bestående af nogle af Esters nye sange, ældre hits, favoritterne og numrene med den gode historie. Alt sammen akkompagneret med Knud Møllers fantastiske guitarspil.
STORE SCENE TORSDAG KL. 13.00-14.00

MICHAEL CARØE & GULDHOLDET
Sang og musik har altid været Michael Carøes faste følgesvende. I mange år har han som sanger og entertainer boltret sig i et univers inspireret af mesteren Frank Sinatra and The Rat Pack’s musikalitet, elegance og humor. Repertoiret denne aften tager da også udgangspunkt i ”Sinatra-Ratpack traditionen”, men der bliver også åbnet op for disco, latin og pop. Sammen med det helt usædvanlige og erfarne festorkester Guldholdet er der således lagt op til en festlig og helt ustyrlig afslutning på årets seniorfestival.
STORE SCENE TORSDAG KL. 20.00-21.30

TOM NAGEL RASMUSSEN
Tom Nagel Rasmussen, der er søn af forfatterparret Ester Nagel og Halfdan Rasmussen, byder på et musikalsk foredrag om sin opvækst i en kunstnerfamilie uden klaver, men med Louis Armstrong og Ella Fitzerald på grammofonen. Et hjem med stor rummelighed og varme, præget af kunstnerisk udfoldelse og politisk engagement. Indslaget er bygget op af uddrag af forældrenes (ikke-udgivne) dagbøger, brevvekslinger og personlige oplevelser kædet sammen med Toms egne sange og en del numre fra og det var det om Halfdans barndom på Christianshavn.
LILLE SCENE TORSDAG KL. 14.30-15.30

BLUESKARTELLET
BluesKartellet sætter en ære i at gøre blues til en fest, og piskes frem af den unge karismatiske guitarist og sanger, Jonas Nelausen. Omkring ham står mange års rutine af folk som har spillet sammen siden tresserne. Bandet har et bredt bagkatalog, lige fra halvakkustisk countryblues til den tunge Chicago Blues. BluesKartellet suppleres af pianist Thomas Albrechtsen, og du kan derfor glæde dig til numre af bl.a. Jerry Lee Lewis og Ray Charles. Udover Jonas Nelausen, består BluesKartellet af Leif Nedza (sang, guitar, kazoo), Benny Andreasen (trommer), Lasse Nielsen (bas) samt Hans Gleie (keyboard, bluesharpe).
STORE SCENE TORSDAG KL. 11.30-12.30

NORDSØ & THEILL
Nordsø & Theill er en akustisk oplevelse tilsat electronica og beats. Sammenspillet mellem de to musikere er unikt og de er kendt for spille på højt niveau både kunstnerisk og teknisk. Ole Theill har studeret hos den indiske tabla mester Ishwar Lal Mishra i over 30 år, mens Mikkel Nordsø har mestret den akustiske guitar siden 80’erne. Musikken har god tid – så lad dig rive med af musik inspireret af hele verden.
KONCERTHUSET TORSDAG KL. 14.30-15.30

BORRE SØVAD
Hør den nærmest utrolige beretning om de fire egentlig ganske almindelige drenge fra Liverpool, som i 60’erne lagde hele verden for deres fødder med deres charme, deres udstråling og deres helt fantastiske musikalske talent i et sjovt og engagerende musikalsk foredrag af Jan Borre og Peter Søvad. Fortællingen ledsages af masser af billeder, og så skal vi sammen med duoen synge et udvalg af de sange, som John, Paul, George og Ringo sammen skabte under navnet The Beatles. Jan Borre: Guitar og sang Peter Søvad: Kontrabas og sang
KONCERTHUSET TORSDAG KL. 11.30-12.30

FÆLLESSANG SÅ DET SYNGER!
Fællessang kan noget helt specielt. Når vi synger sammen, bliver vi glade i låget. Og hvilken oplagt anledning til at få humøret helt i top end til en festival. Højskolens underviser Thomas Bjerre tager fællessang til nye højder, når han spiller for på klaveret til Højskolesangbogens greatest hits. Kom og vær med til at lette taget på Koncerthuset, når vi sammen synger med på det nye, det gamle og selvfølgelig alle de uundgåelige sange, som sangbogen gemmer på. Alle kan være med!
KONCERTHUSET TORSDAG KL. 16.00-17.00
Talks, foredrag og debatter – torsdag

ERWIN LAUTERBACH
Grundlaget for vellykket madlavning er at tilgodese det bedste i hver råvare og at fremhæve dens egen smag. Ordene fra Erwin Lauterbachs Smukt og enkelt tilbage i 1991 holder stadig. Erwin åbnede sin Restaurant Saison i 1981 på Hotel Østerport, hvor hans forkærlighed for gode råvarer og den gode smag hurtigt fik et trofast stampublikum. Legenden og hans gastronomiske tække har bragt mesterkokken vidt omkring lige fra Skovshoved Hotel over Strandvejen og Restaurant Lumskebugten på Esplanaden til Hotel Saxkjøbing på Lolland. Mød ham, når han gæster festivalen.
KONCERTHUSET TORSDAG KL. 13.00-14.00

ANDREAS NIKOLAJSEN
Brud og konflikter mellem forældre og voksne børn eksisterer ofte i det skjulte. Mange forældre undgår at tale om det, og går derfor alene med følelser af vrede, skuffelse, sorg og for nogle lettelser over situationen. Cand.psych. ph.d.-studerende Andreas Nikolajsen sætter i sin forskning fokus på brud mellem børn og forældre sent i livet. Hvad sker der mellem forældre og voksne børn, når uenighed og konflikt fører til brud? Og hvilke konsekvenser har det for gamle forældre? Hør om de foreløbige resultater af forskningen, og få konkrete bud på, hvordan man som forælder kan håndtere det.
LILLE SCENE TORSDAG KL. 11.30-12.30

BASTIAN LARSEN
Selvom man er enlig og måske ikke helt ung mere, betyder det ikke nødvendigvis, at man er klar til at sige farvel til intimiteten, kærligheden og sågar erotikken. I dag finder mange seniorer sammen efter at de er blevet alene. At opsøge kærligheden kan dog være lige så svært og til tider kejtet, som da man var ung. Så hvordan griber man sagen an? Ikke mindst i forhold til den erotiske side. Bastian Larsen, der er parterapeut og sexolog, tager en snak om intimitet, kærlighed og erotik i den 3. alder med højskolens forstander og journalist Christian Schou.
LILLE SCENE TORSDAG KL. 17.30-18.30