Genstart af Marielyst som kunstnerkoloni

Højskolen vil genstarte Marielyst som kunstnerkoloni

På Højskolen Marielyst drømmer vi om at genoplive feriebyen Marielyst som kunstnerkoloni – ligesom i de gode, gamle dage. Vi vil skabe en ny og tæt forbindelse mellem aktive kunstnere og deres publikum – mens kunsten skabes.

Visionen

Visionen er klar. På Højskolen Marielyst drømmer vi om at genoplive Marielyst som kunstnerkoloni og skabe en ny og tæt forbindelse mellem aktive kunstnere, mens de er i færd med at skabe deres kunst, og deres publikum. Målet er at give Sydfalster en kulturel saltvandsindsprøjtning og føre stedets historie med ind i fremtiden. Det skal ske ved at etablere fem attraktive kunstnerboliger, alle med eget atelier som vi vil stille vederlagsfrit til rådighed for danske kunstnere for længere perioder – under forudsætning af, at kunstnerne inviterer højskolens kursister med ind i deres værksted og bruger dialogen med kursisterne og lokalbefolkningen i skabelsen af deres kunst.

Flere forskellige designmuligheder

I dag er loftsetagen på tre af længerne uudnyttet. Kun den ene længe har i dag udnyttet 1. sal. og rummer højskolens administration. Det udarbejdede prospekt rummer 4 forskellige muligheder for, hvordan boligerne tilføres til den eksisterende bygning. Hvilken af mulighederne der vil være den bedste, vil vi gerne afgøre i samarbejde med den fond, som måtte vise interesse for projektet.

Søger ambitiøs fond

Til at realisere visionen søger vi en ambitiøs fond, som vil gå aktivt med i projektet og være med til at forme det. Friis Andersen Arkitekter, Nykøbing F. er vores lokale samarbejdspartner, siden vi fødte ideen og projektet i 2021 og har således også være med til udformningen af prospektet. Friis Andersen tegnede også det overordentlig vellykkede koncerthus.

Historien

Badebyen Marielyst på Sydfalster opstod i starten af 1900-tallet, da landsretssagfører Frederik Graa fra Nykøbing Falster fik samlet investorer til at købe områdets gård ved navn Marielyst og omdanne den til sommerpensionatet Marielyst Østersøbad. Sagføreren færdedes hjemmevant blandt den kreative klasse i København og drømte om at skabe et alternativ til Skagen som destination for hovedstadens billedkunstnere, musikere og skuespillere i sommerhalvåret.

Collage af gamle billeder fra Marielyst

Åbning af Marielyst Østersøbad

Første skridt til at realisere drømmen var åbningen af Marielyst Østersøbad i 1906 og som meget hurtigt blev et attraktivt feriemål for hovedstadens kreative. Holger Drachmann, Olaf Rude, Carl Holm, Ejnar Hansen, Carl Jensen, Harald Henriksen, Jens Sørensen, Thorbjørn Skeel Andersen, Åke Salomonsen, Erik Christensen, Axel Halldin, Charli Garde, Henrik Malmberg og Mogens Lohmann er nogle af de mest kendte navne, som tog ophold på stedet i dets første 20-årige liv.

Verdenskendt forfatter tog ophold

Fra udlandet kom notabiliteter som Franz Kafka. Omkring Marielyst Østersøbad voksede store villaer frem for det lokale borgerskab og i 30’erne etablerer Dansk Skuespillerforbund en række sommerboliger og et rekreationshjem for sine medlemmer i området.

Christian Schou og Jannie Lehmann foran billeder af kunstnerkoloniMarielyst Østersøbad bliver til højskole

I slutningen af 1960’erne måtte Marielyst Østersøbad imidlertid dreje nøglen om. Senere solgte Skuespillerforbundet sine sommerboliger og rekreationshjemmet, og der blev dermed sat et foreløbigt punktum for områdets epoke som tilholdssted for kunstnere.

I 1971 opstår Højskolen Marielyst af det lukkede Marielyst Østersøbad – og 50 år senere vores drøm om at genoplive Marielyst som kunstnerkoloni og skabe en ny og tæt forbindelse mellem aktive kunstnere, mens de skaber deres kunst, og deres publikum.

Erfaringer

Inden højskolen for alvor kaster sig ud i den kæmpe proces projekt Genstart af Marielyst som kunstnerkoloni er, skal der drages nogle erfaringer. Derfor har vi på højskolen i første omgang udbudt korte refugiumophold af 2 ugers varighed til professionelle kunstnere lige fra forfattere, musikere, malere, illustratorer, dansere, performancekunstnere og andre aktører, der har gjort kunsten til deres levevej.

Seks 2 ugers refugiumophold

I 2023 har vi således udbudt seks 2 ugers ophold fordelt hen over foråret, forsommeren og efteråret via de forskellige relevante fagforbund. Vi modtog over 30 henvendelser fra kunstnere med forskellige baggrunde. Ud af dem valgte vi seks og tilbød dem 2 ugers ophold hos os. Vi har lagt vægt på, at det er forskellige kunstformer og en bred demografi, så forskellige aldre, køn og geografisk placering i landet er repræsenteret bedst muligt.

Forfatter og tv-vært første kunstner

Første kunstner var forfatter og tv-vært Xinxin Ren Gudbjørnsson, der gæstede os i marts. Efter hun vendte hjem til København igen, sendte hun os et langt skriv om hendes refugiumophold. Nedenfor er et kort uddrag af hendes oplevelse:

“Min forventning var høj, så oplevelsen var på højde med min forventning i forhold til socialt samvær, spændende samtaler, varierende og god kost samt min egen produktivitet. Jeg var dog overrasket over hvor stille der var om natten. Sindet er stille i Marielyst. Det har været rart at komme på seniorhøjskolen og finde en ny skrivetilstand. Når jeg er tilbage i København, håber jeg at kunne finde mentalt tilbage til Marielyst.”

Læs artiklen om stedets historie og projektet HER

Søndagssalon giver indblikket

Når kunstnerne indfinder sig på skolen er der kun et krav til dem; under deres ophold skal de bidrage ved at fortælle om deres passion og virke i et arrangement på skolen – en såkaldt Søndagssalon. Søndagssalonen foregår som en samtale mellem en af højskolens lærere eller forstanderne og kunstneren. Salonen bliver afholdt på bedste søndagsmanér i hyggelige omgivelser i højskolens spisestue for kursisterne samt et begrænset antal eksterne gæster forbeholdt de hurtige, der inden samtalen kan nyde lækkert hjemmebag samt kaffe og te.

Se oversigten over kommende Søndagssaloner HER

 Om højskolen

Højskolen Marielyst er en seniorhøjskole. Bygningen er en hyggelig firlænget gård, der i sin tid fungerede som badehotel. Skolen ligger centralt i badebyen Marielyst blot 300 meter fra den skønneste badestrand og 12 km fra Nykøbing Falster, hvor der er gode togforbindelser til Sjælland.  Der er plads til 84 kursister på højskolen. 

Kontakt

Højskolen Marielyst

Bøtøvej 2, 4873 Væggerløse

Mail: kontor@hsmarielyst.dk

Telefon: 54 13 63 61

Telefonen er åben alle

hverdage 9:30 til 12:30.

CVR-nr.26139058

FÅ 2023-KATALOGET TILSENDT MED POSTEN