Tag med højskolen på rejse til Armenien

UDSOLGT!

Armenien er en overset perle mellem Kaukasus og Persien.

Vi  begynder med 5 dage på højskole, hvor vi dykker ned i Armeniens historie og kultur, så vi er klædt på til at få mest muligt ud af de steder, vi skal besøge på rundrejsen i Armenien.

Rejsen arrangeres for os af rejsebureauet Viktors Farmor, der også stiller med en engelsktalende guide i Armenien.

Rundrejsen har hovedvægt på det bjergrige og naturskønne område i det sydøstlige Armenien. Her findes landets mest dramatisk beliggende kloster, Tatev Monastery, og her kan vi se ældgamle stensætninger ved Karahunj, ”Stonehenge of Armenia”, der stadig giver anledning til mange gætterier.

Armenien har en rig og varieret natur med bjerge og højsletter, tætte skove og blødt formede dale med flokke af kvæg så langt øjet rækker.

Armenien var det første land, der indførte kristendommen som statsreligion i år 301. Bygningerne står solidt plantede i harmoni med den omgivende natur, og de udstråler ro og værdighed.

En særlig oplevelse i Armenien er de meget lækre måltider. Den armenske mad er en blanding af smagsoplevelser inspireret af både øst og vest. Friske råvarer, solmodne frugter og grøntsager ofte krydret med friske vilde bjergurter. Ostene er specielt lækre tillige med de store tynde brød, lavash, der bages i en jordovn. Vi får lejlighed til at se, hvordan disse brød bliver bagt.

En amerikansk filantrop med armenske rødder begyndte i 2002 at skyde penge i et stort projekt: I en klippe i Yerevan var bygget et kongreshus i Sovjettiden. Det smuldrede hen og trængte til en kærlig hånd. Den gav Gerard Cafesjian, som bekostede en total renovering. Resultatet er et imponerende kunstmuseum med et ydre, der prompte har givet det tilnavnet “Armeniens hængende haver”. 572 trappetrin leder op ad museets tag, og undervejs ser vi utrolige udsigter over Yerevan. Museets indre rummer en samling på mere end 5.000 værker af glas.

Max 20 deltagere!

Rejseledere: Jannie Lehmann fra højskolen + engelsktalende guide i Armenien

 Fredag 13. september: Afrejse

Afrejse fra højskolen til Københavns Lufthavn med fly (Austrian Airlines) til Yerevan. Flyskift i Wien.  Afgang fra København kl. 20:05. Ankomst i Yeravan kl. 04:35.

Lørdag 14. september: Yerevan 

Armeniens hovedstad Yerevan er en af de ældste byer i verden, grundlagt i 782 f.Kr. I dag er det en moderne by med en fin balance mellem den pulserende urbane livsstil og sans for historien og de gamle rødder. Der er året rundt operaer, koncerter og kulturelle begivenheder. Efter en kort nattesøvn starter dagens program sidst på formiddagen. Vi kører en kort orienteringstur i byen og ser panoramaudsigten fra den højt beliggende ”Mother Armenia” statue. Vi besøger Cascade komplexet, ”Armeniens hængende haver”, der bl.a. har en stor samling glaskunst. Om aftenen er der velkomstmiddag, og rejselederen fortæller om de næste dages program.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Søndag 15. september: Etchmiatsin – Paradjanov Museum – Brandyfabrik

Vi tager ud til Etchmiatsin, der ligger 20 km fra Yerevan. Området blev Armeniens åndelige centrum kort efter kristendommens indførelse som statsreligion i 301. I dag er det hovedsæde for den armenske apostolske kirke medet betydningsfuldt kloster og en domkirke. Etchmiadzin Katedralen er den ældste kristne kirke i Armenien. Den blev påbegyndt i det 4. årh. lige efter, at Armenien gik over til kristendommen. I Katedralen opbevares relikvier som f.eks. træ fra Noas Ark. Katedralen er bygget i 309 over ruinerne af et Venus-tempel. Spor af dette tempel kan ses i krypten. Vi besøger kirken St. Hripsime. Hripsime var en ung romersk nonne, som sammen med unavngivne søstre blev dræbt under kong Trdat III og som nu er martyr og helgen. Kirken er fra 600-tallet. Hripsime er begravet i kirkens krypt.

Tredje kirke på dagsprogrammet er den nærliggende Zvartnots St. George Kirke. Den har oprindelig været i 3 etager, bygget i 600-tallet, men efter et jordskælv i år 930 faldt det meste sammen. Der står fornemt dekorerede søjler tilbage. På en af kapitælerne er der udskåret en ørn. Dagens tre kirker er alle på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Vi besøger Paradjanov Museum, der er indrettet i et fornemt borgerhus. Paradjanov var en berømt filminstruktør og kunstner, født i Tbilisi, men boede i lange perioder i Armenien.

Om eftermiddagen besøger vi en brandyfabrik og vi skal selvfølgelig have en smagsprøve på den berømte brandy.

Efter middagen om aftenen kan man evt. gå til Republikpladsen, hvor der i sommermånederne mellem kl. 21.30 og 22.30 er et meget fascinerende show med vandkunst: Mange springvand belyst i skiftende farver springer i takt til musik. Pladsen er aften efter aften fyldt med armenere, der nyder forestillingen og køligheden efter en varm dag. Man kan også tilbringe en time om aftenen ved Operaen, hvor der er en mængde caféer og et rigt folkeliv. Som i Sydeuropa er hele familien, også de små børn, ude til sent på aftenen.

Måltider: Morgenmad og frokost

Mandag 16. september: Yerevan – Khor Virap – Noravank – Karahunj – Goris

Vi begynder vores tur til det bjergrige og naturskønne område omkring Goris, ca. 250 km sydøst for Yerevan. Et område der byder på de mest pittoreske klostre, højt beliggende på randen af dybe kløfter.

Første stop er ved kirken Khor Virap. Kirken ligger på kanten af Araxdalen og ganske nær ved floden, som danner grænsen til Tyrkiet. Der er en flot udsigt til Ararats Bjerg (5165 m), som ligger ca. 25 km inde i Tyrkiet (i gammelt armensk område). Under kirken er den kælder/celle, hvor St. Gregorius sad indespærret i 12 år, indtil han blev løsladt for at helbrede den sindssyge konge, der havde fængslet ham. Senere omvendte St. Gregorius kongen til kristendommen. Vi får adgang til kælderen ad en lodret stige gennem en snæver skakt.

Efter to timers kørsel kommer vi til en verden fyldt med blomster, floder, vandfald, huler og snedækkede bjergtinder. Turen går op i bjergene. Først gennem en kløft, som efterhånden udvider sig og åbenbarer klosterkomplekset Noravank højt oppe på klippen. Klosteret var et vigtigt religiøst og kulturelt center i det 12. årh. I klosteret er der tre kirker, der står side om side, samt to små gravkapeller og en særpræget lille to-etagers kirke, hvor en smal udvendig trappe fører til overetagen.

Vi spiser frokost i en særpræget café indrettet i en klippehule tæt på vejen. Vi får en let og meget lækker frokost med lokal ost tilsat vilde krydderurter, yoghurt, salater mm. Og som altid lavash, det tynde lækre brød bagt i en ovn i jorden. I en hule i nærheden, Areni Cave, er der fundet 7000 år gamle lædersandaler og flere andre ting, der beviser, at her har boet mennesker på et meget tidligt tidspunkt.

Efter frokosten kører vi til Karahunj (Zorat Stones), også kaldet ”Stonehenge of Armenia”. Det er et gådefuldt sted. De 204 sten har muligvis udgjort et forhistorisk astronomisk observatorium, men nogen overbevisende forklaring om deres anvendelse findes ikke. 76 af stenene har åbninger nær ved toppen. Stenene er af basalt, den største vejer 10 tons. 39 sten er anbragt i en oval formation med hovedaksen på 43 m øst-vest.

Vi kører herefter til Goris, hvor vi har to overnatninger på hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Tirsdag 17. september: Khndzoresk (Cappadokia of Armenia) – Tatev Monastery

Goris, der har en smuk beliggenhed ved bredden af Vararik Floden, er den mest attraktive by i det sydlige Armenien. Byen nævnes som en af de regioner, der blev besejret af Kong Rusa i det 8. årh. Byen er omgivet af klippeformationer, der ligner en hær af sten. Navnet Goris betyder ”klippefyldt sted”. Byen er i virkeligheden en frugthave, et rekreativt sted, der er vokset til en by. Flere huse har træbalkoner.

Vi har flere flotte naturscenerier til gode. Vi kører til landsbyen Khndzoresk, der ligger i en område, der med rette kaldes ”Cappadokia of Armenia”. Her er masser af tidligere hulebeboelser i kalkstensklipperne og mange besynderlige klippeformationer. Hulerne har været beboet til langt op i forrige århundrede, men nu bruges de mest til  opbevaring af korn, grønsager o.l. De blev dog kortvarigt beboede igen under krigen om Nagorno Karabagh i 1990’erne. Hulerne ligger spredt i et forholdsvis stort område, hvilket indikerer, at her har levet en befolkning af en vis størrelse. De fleste af hulerne er ganske enkle, men der er også store huler i fornem udførelse. To kirker er udhugget i klipperne, de stammer begge fra 17. årh. Sidst på formiddagen kører vi til Tatev Monastery, det mest berømte kloster i landet med en unik og dramatisk beliggenhed i bjergene. Vi kommer op til klostret med en nyanlagt kabelbane, den længste i verden. Klostret har været bispesæde siden 8. årh. Stedet havde sin blomstringstid i det 14. og 15. årh. som lærdomssæde. På det tidspunkt boede omkring 1000 mennesker på klostret. Her var skoler for skrivning og miniaturemaleri. Omkring 10.000 håndskrevne bøger blev opbevaret her, og 264 landsbyer i 10 provinser betalte skatter til klostret. Hele komplekset er omgivet af en mur. Både på nord- og østfacaden ses fremstillinger af slanger, da armenerne betragtede slanger som beskyttere af deres huse.

Vi kører den smukke vej tilbage til Goris, hvortil vi ankommer sidst på eftermiddagen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Onsdag 18. september: Goris – Selim Caravanserail – Noraduz – sejlads på Sevan Søen – Yerevan

Vi forlader Goris og kører op i bjergene. Første stop er ved et middelalderligt karavanserail, Selim, meget velbevaret. Vi skal også se en større samling af de berømte korssten (khachkars) i Noraduz, hvor der er en gammel kirkegård. Disse korssten er vigtige kulturelle symboler for Armenien. De kan have en højde op til 3 meter og være meget kunstfærdigt udhugget. Korset i midten af stenen er gerne omgivet af plantemotiver og geometriske dekorationer.

Turen går videre gennem flotte naturscenerier ved Sevan Søen, som vi sejler på. Her nyder vi udsigten fra båden, mens vi får serveret lidt lette snacks. Vi spiser frokost ved Sevan Søen. Kørsel til Yerevan sidst på eftermiddagen.

Måltider: Morgenmad og frokost

Torsdag 19. september: Genocide Museet – Tosik Cave – Udflugt til Garni og Geghard

Vi besøger Genocide Museet, som informerer om det tyrkiske folkemord i Vestarmenien under 1. Verdenskrig. Det er en meget intens oplevelse at gå ind i et bygningsværk, hvor der brænder en evig ild til minde om ofrene.

På vejen til Garni gør vi hold for at se den menneskeskabte hule Tosik Cave, der ligger i landsbyen Arinj. Garni-templet, der ligger øst for Yerevan, er en virkelig perle fra det 1. årh. og det eneste tilbageværende tempel fra førkristen tid. Det ligger ligeledes ud til den dybe og imponerende flotte canyon med Azat Floden i bunden. Vi tilbringer en times tid ved dette tempel. Der er meget at se på i disse eventyrlige omgivelser: Resterne af det fort, der har omgivet templet samt rester af et sommerpalads for kong Trdat III (4.årh.). Her er inkorporeret romerske bade fra tidligere perioder. Udenfor templet er der helt specielle boder, hvor kvinder fra omegnen sælger deres hjemmelavede syltetøj, kandiserede frugter, valnøddeslik og lækre kager. I nærheden af Garni ser vi klosterkomplekset Guegard, der delvis ligger i en klippehule ud til en snæver og vild bjergkløft. Klostret blev grundlagt i det 4. årh., men de bevarede bygningsværker stammer fra 12. og 13. årh. I klippelandskabet rundt om ses mange eneboerhuler. Virgin-kirken fra 1215 munder ud i kamre i klipperne, alle udhuggede og udsmykkede af en enkelt mand, der brugte hele sit liv på dette arbejde. I Garni spiser vi vores afskedsmåltid hos en familie, der har omdannet deres have til en lille restaurant. De serverer lækre hjemmelavede specialiteter. Hvis vi er heldige, kan vi få demonstreret brødbagning i den nedgravede ovn.

Tilbage i Yerevan er der lidt fritid på egen hånd og middag på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og frokost

Fredag 20. september: Hjemrejse

Vi skal meget tidligt op og afsted til lufthavnen. Afgang kl. 04:25 med flyskift i Wien inden ankomst til København kl. 09:00, hvor rejsen slutter.

 

Vaccination – klik her Statens Seruminstitut – og ellers kontakt egen læge vedr. vejledning eller spørgsmål.

 

TILMELD DIG TIL REJSEKURSET HER

 

Kontakt

Højskolen Marielyst

Bøtøvej 2

4873 Væggerløse

Cvr.Nr.26139058

Telefon: 54 13 63 61

Kontortid: 10:00 – 12:00

og 13:00 – 15:00, dog kun

14:00 om fredagen.